De grootste fouten met doe-het-zelf-websites
Websites spelen een belangrijke rol in de groei van elk bedrijf. Veel ondernemers hebben de neiging om zelf websites te maken in plaats van webdesigners in te huren. DIY-websitebouwers beloven je veel gebruiksgemak. Maar onderschat deze zware taak zeker niet!
Websites spelen een belangrijke rol in de groei van elk bedrijf. Veel ondernemers hebben de neiging om zelf websites te maken in plaats van webdesigners in te huren. DIY-websitebouwers beloven je veel gebruiksgemak. Maar onderschat deze zware taak zeker niet!
Bepaalde aspecten van doe-het-zelfwebsites hebben een negatieve invloed op de ervaringen van jouw (potentiële) klanten. Zonder dat jij relevante ervaring hebt zijn verschillende gebreken onvermijdelijk.
DIY-websitebouwers bevatten grafische tools voor het ontwikkelen van websites zonder programmeerkennis. De meeste bieden een aantal ingebouwde sjablonen, zodat je een basis kunt hebben voor het gewenste websitethema. Zelf een website bouwen is een kwestie van uren voor het ontwerpen van een persoonlijk of zakelijk webportaal.
De intuïtieve webeditor kan gemakkelijk worden aangeleerd om de gewenste wijzigingen aan een website aan te brengen. Je kan de beschikbare sjablonen selecteren, elementen slepen en neerzetten vanuit een online editor en een gepersonaliseerde website krijgen. Je kan ook websitekleuren, achtergronden, afbeeldingen en multimedia aanpassen, jouw locatie in kaart brengen en wijzigen.
Door het gebrek aan kennis over webdesign, kan niet iedereen volledig functionele en professionele website maken. DIY-websites kunnen je geld besparen, maar het is een tijdrovend proces met veel kans op fouten. Deze fouten maken je website onvindbaar of doen je bezoeker snel afhaken.
De grootste nadelen zijn:
Een onduidelijke structuur is waarschijnlijk het grootste probleem met doe-het-zelf-websites. Veel mensen hebben moeite met inhoud te structureren. Dit is sowieso heel slecht voor Google. Het potentieel van een website wordt niet 100% benut. Enkele punten waar het fout kan gaan:
Bij minder ervaren gebruikers, zie je vaak verkeerd gebruik van kleuren en lettertypes. Te veel kleuren, slechte combinaties, weinig contrast en onvoldoende witruimte maken het bezoeken van jouw website minder aangenaam. Eenvoud is de juiste keuze als het gaat om het ontwerpen van een esthetisch aangename website.
Verschillende pagina’s van dezelfde website moeten merkbaar worden verbonden door een samenhangende stijl. DIY-websites missen vaak die consistentie, esthetiek en een correcte toepassing van multimedia.
Het maken van een responsieve website is een bijzonder moeilijke taak. Zonder de juiste tools en ervaring is dit haast ondoenbaar. Je hebt te maken met verschillende schermgroottes, klikbare linkgroottes, lettertypen, multimedia enz. Worden foto’s die groot weergegeven worden op een monitor, ook gebruikt voor weergave op een smartphone? Dan is jouw website veel trager op die smartphone. Bedenk ook dat een 4G-verbinding trager is dan WiFi, en erg veel trager is dan vast internet.
DIY-websites zijn meestal niet ontworpen voor tablets of smartphones. Google geeft juist prioriteit aan mobile-first websites in zoekalgoritmen, die verband houden met SEO. Het is van groot belang dat jouw website met smartphones en tablets er professioneel blijft uitzien!
Een goed website-ontwerp moet ook gemakkelijk en duidelijk navigeerbaar zijn. Wanneer er verwarring is of geen duidelijke en eenvoudige structuur, dan haken de mensen snel af. Wanneer je zonder webdesignervaring websites maakt, is het moeilijk om in te schatten wat een gemiddelde internetgebruiker als een gebruiksvriendelijk beschouwt. Een nette en eenvoudige website wordt meestal hoger beoordeeld in Google dan complexe.
Alleen het bouwen van een website betekent niet dat mensen jouw bedrijf zullen vinden en er interactie mee zullen hebben. Jouw potentiële klanten moeten eerst je website kunnen vinden in de Google-resultaten. Hoe hoger jouw website in die resultaten staan (ranking), hoe meer potentiële klanten jou op het internet zullen vinden. DIY-websites bieden weinig of geen zoekmachineoptimalisatie of tools hiervoor, wat een sleutelfactor is om de paginarangschikking te verhogen en naar de top te brengen.
Google Analytics verzamelt waardevolle informatie als standaard voor het monitoren van websiteverkeer. Als je het Google Analytics-rapport van de website bekijkt, kan je bepalen waar je beste verwijzingsverkeer vandaan komt. Kennis voor het interpreteren van dit rapport is noodzakelijk om hierop in te spelen. Plus, DIY-websites worden herkend door de Google-servers en hebben dus een negatieve invloed op de analyse, mocht dit al aanwezig zijn.
SSL-codering is hoe een website een veilige verbinding met de gebruiker tot stand brengt. Google rangschikt zelfs sites hoger die SSL-codering hebben. De websites die ontwikkeld zijn met zelfbouwers voor websites, bevatten vaak geen beveiligingsalgoritmen.
DIY-websites zijn zo een gemakkelijk doelwit. Het is dus noodzakelijk om een antivirus te installeren en een SSL-certificaat aan te schaffen. Zelfgemaakte websites zonder extra beveiliging zullen vertrouwelijke gegevens van jouw bedrijf in gevaar brengen.
Een DIY-website kan een tijdje werken als je je bewust bent van bovenvernoemde fouten. Als je niet vaardig genoeg bent om een website te bouwen, kan je beter een professionele dienst inschakelen. De website is een belangrijk onderdeel voor de groei van elk bedrijf. Laat ze dus geen afbraak doen aan jouw bedrijf of zijn imago. Neem geen risico jouw website later opnieuw te moeten bouwen. Het zal niet alleen jouw verkoop verhogen, maar ook jouw bedrijf integriteit brengen, wat op termijn altijd voordeliger zal zijn.
Reacties